Thursday, January 26, 2012

DIET PASCACUTI

Menentang Tekanan Diet Pasca Cuti?

Bermula dari hujung tahun lepas berlanjutan hingga kini kita dihujani dengan pelbagai jemputan majlis, jamuan dan sambutan hari perayaan. Ada juga yang bertindih tarikh majlisnya. Terbaru pada bulan ini Tahun Baru Cina di sambut dengan meriah di negara kita.Tahun ini juga merupakan tahun Naga dalam kalendar masyarakat cina, mereka beranggapan tahun ini merupakan tahun yang terbaik. Dan bersempena perayaan dan cuti panjang, ramai yang mengambil kesempatan ini untuk melangsungkan perkahwinan.

Dengan jamuan makan minum yang sejajar dengan musim perayaan Tahun Baru Cina, makanan lazat tradisional seperti Kerepek, Arrowwhead, Kuih Bakul, Kuih Kapit dan Bak Wa (daging salai) sering kali terhidang di meja. Manakala di majlis perkahwinan pula, begitu sarat dengan pelbagai jenis hidangan tradisi mahupun moden berserta dengan kuih-muih yang enak. 

Kebanyakkan makanan yang dihidang, walaupun amat lazat, namun seringkali ia sarat dengan lemak tepu dan aditif makanan yang akan membebankan lagi diet kurang sihat harian kita. Berat badan yang kian bertambah, susuk tubuh kian berubah, malah apa yang lebih membimbangkan adalah kesihatan yang turut merosot! 

Apakah yang dapat kita lakukan untuk 'terlepas' dari tekanan dan peningkatan berat badan pascacuti?
Sebagai permulaan, apa kata kita cuba kaedah detoksifikasi?

Detoksifikasi merupakan satu pendekatan yang 'tertanam' dalam tradisi dan telah digunakan oleh banyak sistem perubatan tradisional seperti Ayurveda, Bekam dan Perubatan Tradisional Cina
Ia bertujuan mengaktifkan keupayaan semulajadi badan untuk memproses dan mengkumuhkan toksin di samping menyokong fungsi pembersihan-diri untuk meminimumkan tekanan yang dikenakan ke atas badan.
Prinsip teras detoksifikasi adalah untuk mengurangkan pendedahan badan terhadap toksin, membersihkan toksin dan menyingkirkan toksin daripada sistem badan kita.

Makanan yang tidak sihat boleh mensaratkan kita dengan bahan-bahan yang tidak diperlukan sehingga sistem badan dan organ kita tidak mampu untuk membersihkan toksin ini. Justeru itu, untuk melindungi diri kita daripada bahan berbahaya, maka badan kita akan mengetepikan mereka (toksin) dan 'menyalut' mereka dengan mukus serta lemak demi mencegah ketidakseimbangan atau mencetuskan tindak balas imun. sesetengah orang mungkin menambah sehingga 15 paun tambahan dalam bentuk mukus hanya semata-mata untuk menyimpan sisa ini. Inilah jawapan mengapa berat badan kita mudah naik mendadak.

Pengumpulan sisa toksin dalam badan akhirnya mungkin akan menjurus kepada masalah yang lebih serius seperti dimensia. kelakuan sukar dikawal dalam kalangan kanak-kanak, kekurangan sperma, masalah kesihatan mental <-- ini adalah antara masalah yang dihadapai oleh masyarakat membangun.

Menurut "Laporan Pendaftaran Kanser Kebangsaan 2003-2005", kejadian kanser payudara dalam kalangan wanita sedang meningkat, dan dianggarkan 1 daripada 20 wanita Malaysia berisiko menghadapi kanser payudara sepanjang hayatnya. 

Walaupun kesemua masalah ini kompleks dan mungkin menyumbang kepada tekanan kehidupan moden serta kadar kematian yang lebih tinggi, kita tidak dapat menafikan bahawa peningkatan pengambilan toksin daripada diet dan gaya hidup kita juga bertanggungjawab terhadap sesetengah masalah ini.

Oleh yang demikian, apabila anda memegang makanan, fikirkanlah lemak dan aditif makanan yang tidak sihat yang terkandung didalamnya.Makanan sedemikian sukar diuraikan oleh sistem pencernaan anda dan boleh 'tersekat' pada usus anda! ia akan menyebabkan anda berasa tidak bermaya, letih, sembelit dan rengsa.

Justeru itu, kurangkan makanan yang tidak sihat seperti makanan goreng, makanan diproses, gula diperhalus dan perangsang seperti alkohol dan kafien. Sebaliknya, minum air yang banyak dan kurangkan minuman beralkohol atau berkarbonat. Adalah dimaklumkan air yang terbaik untuk diminum (selepas air zam-zam) adalah air R.O (Reverse Osmosis / Osmosis Songsang) kerana air tersebut bersifat tulen. Air yang tulen amat penting kerana badan kita mengandungi 90% air dan salah satu fungsi asas air dalam badan kita adalah detoksifikasi. Pastikan pengambilan buah-buahan dan sayuran mencukupi setiap hari. Ini adalah penting kerana ia bukan sahaja mengekalkan serat diet yang optimum, malahan enzimnya juga turut membantu mencernakan makanan kita dan membersihkan usus kita.

Pada masa yang sama, pengambilan suplemen probiotik yang tetap, dapat membantu dalam mempertingkatkan  sistem imun dengan mengkolonisasikan usus anda dengan bakteria baik. Saluran pencernaan yang didiami bakteria baik dapat membantu untuk melegakan sejumlah masalah seperti kembung perut, gas berlebihan, keracunan usus dan penyerapan nutrien yang lemah.

Jadi dengan semua jamuan makan minum sepanjang cuti dan musim perayaan ini, cuba bayangkan usus anda yang terpaksa 'bekerja' berkali ganda.

Detoksifikai melibatkan langkah dan pilihan yang mudah. Antara suplemen yang terkenal yang biasa didengari menjadi pilihan ramai adalah LACTOSE-S dan PROBYO.

 

LACTOSE-S meransang pembersihan kolon dengan ramuan semulajadi seperti laktosa, oligosakarida dan bakteria bifidus. Suplemen ini membantu mengembalikan keseimbangan bakteria berfaedah dalam kolon dan menyingkir keluar sisa toksin dari badan. 


PROBYO lapisan pelindung usus terbaikTelah terbukti oleh lebih 80 kajian klinikal dalam mengekalkan suatu sistem pencernaan yang sihat dengan membekalkan 6 billion bakteria berfaedah.Terhasil daripada teknologi inovatif dan penyelidikan selama 70 tahun.

p/s : 
- yang penting produk ini halal (^_^)
- untuk semakan harga boleh klik link dibawah iniWednesday, January 25, 2012

RAHSIA SPIRULINA

Ramai yang telah mengambil Spirulina sebagai amalan harian. Tapi kenalkah anda siapa pengasas ELKEN SPIRULINA?
Inilah barisan pengasas dan pakar spirulina yang terkemuka!

Tambah mengkagumkan apabila Elken bukan sahaja mempunyai Pakar Ternama, malah setiap peringkat penghasilan sebutir spirulina juga mendapat pengikhtirafan oleh badan sah dan diperakui di dalam negara dan antarabangsa.

A) PERINGKAT PENYELIDIKAN DAN PEMBANGUNAN

1) Commandorian Cross daripada Sovereign Greek Order Saint Dennis, Zante 2001, Greece.
Commandorian Cross of The Sovereign Greek Order 

2) Anugerah Merit Budaya Masyarakat dan Anugerah Budaya Antarabangsa daripada Persatuan Promosi Budaya Jepun.
Social Culture Merit Award & International Culture Award by the Japan Culture Promotin Society

B) PERINGKAT PENANAMAN

3) Disijilkan bebas daripada 'microcystine' oleh Institut Sains Perikanan, Universiti Kebangsaan Taiwan.
Certificated free of microcytine by Institute of Fisheries Science, National Taiwan University

C) PRA-PRODUKSI 

4) Pensijilan ISO14001 oleh Syarikat SGS, UK
Certified ISO 14001 by SGS, UK

5) Anugerah Kualiti Bioteknologi Perubatan Taiwan
National Biotechnology & Medical Care Quality Award, Taiwan

6) Pensijilan Organik USDA
USDA Organic Certification

D) PASCA-PRODUKSI 

7) Hadiah Emas oleh Persatuan Pengguna Taiwan
Gold Diamond Award by Taiwan Consumers Association

8) Pensijilan Makanan GMP, Taiwan
GMP Food Certification, Taiwan

9) Anugerah Pingat Emas Taiwan
Golden Medal Award, Taiwan

10) Anugerah Emas oleh Persatuan Makanan Kesihatan Taiwan
Golden Award by Taiwan Health Food Society

E) PEMBUNGKUSAN DAN PEMASARAN

11) Juara Kebangsaan 5S (MRT Sdn Bhd)
National 5S Champion (MRT Sdn Bhd)

12) Pengikhtirafan Persatuan Makanan Kesihatan Jepun (JHNFA), Jepun
JHNFA Certification by Japan Health Food & Nutrition Food Association, Japan

13) Dikeluarkan oleh Kilang yang Disijilkan ISO 9001:2008 (MRT Sdn Bhd)
Certified ISO 9001:2008 Manufacturer (MRT Sdn Bhd)

14) Disahkan HALAL oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)
Certified HALAL by Malaysia Islamic Development (JAKIM)

15) Diluluskan oleh Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (DCA), Kementerian Kesihatan Malaysia
Approved by Drug Control Authority (DCA), Ministry of Health Malaysia

F) PENGEDARAN & PERKHIDMATAN SELEPAS JUALAN

16) Disijilkan ISO 9001:2008 
ISI 9001:2008

17) Anugerah Cemerlang E-Usahawan Cemerlang Asia Pasifik / Malaysia
Asia Pacific / Malaysia E-Enterpreneur Excellence Award 

18) Anugerah Usahawan Cemerlang daripada Persatuan Jualan Langsung Malaysia (DSAM)
Outstanding Entrepreneur Award by Direct Selling Association of Malaysia (DSAM)Monday, January 23, 2012

Testimoni Elken Spirulina

Testimoni yang berjaya dari pengguna Elken SpirulinaSpirulina Superb Testimonials
Elken Product Testimonial
Elken Spirulina - Leukeamia Testimonial
Spirulina - Fibroid Testimonial

Elken Spirulina


Elken Spirulina telah dipatenkan sebagai ubat untuk mencegah radiasi di Soviet.

Dengan  Elken Spirulina, anda kini boleh menikmati sambutan keramaian dan jamuan tanpa perlu bimbang tentang masalah kesihatan selepas percutian. Kembalikan keseimbangan kepada tubuh anda dengan makanan hebat yang datang terus dari alam semula jadi.
  • 100% tulen dan disahkan organik
  • 46 nutrisi penting
  • 70% protien

Bukan itu sahaja, kualiti dan keberkesanan Elken Spirulina juga telah dibuktikan oleh banyak organisasi bebas dan menerima pelbagai anugerah antarabangsa berprestij seperti Anugerah Emas, Anugerah Berlian Emas, Anugerah Penguasa Makanan kesihatan Jepun dan Anugerah Bioteknologi & Penjagaan Perubatan Kebangsaan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...